Myllyn tarina

Töllin Mylly sijaitsee Marttilantien varrella noin 2,5 km Pusulan kirkolta, kaunilla paikalla Töllinkosken rannalla. Paikalla on ollut myllyjä ainakin jo 1800-luvulla. Nykyinen mylly on rakennettu 1922.
Töllinkosken alue on erittäin kaunista vanhaa kulttuurimaisemaa, jossa aikaisemmin on ollut myös voimalaitos ja saha. Vaikka mylly on rakennettu jo vuonna 1922 on se aina ollut sähkökäyttöinen, vaikka se sijaitseekin kosken rannalla, koska sähkö on saatu omasta voimalaitoksesta.
Myllyssä on kolme kiviparia täysjyväviljan jauhatukseen sekä valssimylly sihtijauhojen tekoa varten. Lisäksi on ns. mankeli hiutaleiden tekoa varten. Mylly on aina ollut kuuluisa hyvistä jauhoistaan, jonne on tultu jauhattamaan viljaa pitkienkin matkojen takaa. Siihen on varmasti vaikuttanut myllärien ammattitaito, mutta myös se että myllyn koneilla on mahdollista tehdä hyviä jauhoja.
Mylly ehti olla pysähtyneenä muutaman vuoden, kunnes vuonna 1987 joukko kyläläisiä perusti Töllin Mylly -osuuskunnan ja osti myllyn.  Mittavien talkootöiden ja kansalaisopiston järjestämän sekä eläkkeellä olevan entisen myllärin vetämän myllärikurssin jälkeen mylly oli 1989 syksyllä siinä kunnossa, että jauhatukset voitiin jälleen aloittaa. Siitä asti se on jauhanut säännöllisesti kaksi kertaa viikossa.
Myllyn ja sen lähiympäristön, n.7 ha, omistaa Töllin Mylly Osuuskunta.
Ryhmillä on mahdollisuus tutustua myllyyn ja tehdä ostoksia muulloinkin kuin aukioloaikoina, tiedustelut puh. 09-2266078